Telegram Grup Ve Kanal Arasındaki Farklar Nelerdir?
Telegram, WhatsApp'ın çok övülen bir alternatifidir . Daha önce kullandıysanız, uygulamada her zamanki bire bir sohbetlerin yanı sıra Kanalları ve Grupları olduğunu fark etmişsinizdir. Telegram'da Kanal Nedir? Bir Telegram Grubundan farkı nedir? Gibi soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Telegram'ı Kanallar ve Gruplar'ı kullanarak basit bir sohbet uygulaması, yayın aracı veya grup etkileşim ortamı olarak kullanabilirsiniz. Her özelliğin diğerine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Gönderinin sonunda, Gruplar ve Kanallar arasındaki farklar konusunda daha fazla bilgi edineceksiniz ve hangisini oluşturacağınızı bileceksiniz.
Telegram Kanalı, yaygın olarak abone olarak bilinen üyelere tek yönlü yayın mesajları göndermek için WhatsApp'ın Yayın özelliğine oldukça benzer. Telegram Kanallarında sadece adminler mesaj gönderebilir. Kanalda başka kişiler cevap veremez ve mesaj gönderemez.
Aksine, Telegram Grubu, insanların mesaj gönderip etkileşime girebildiği diğer sohbet grupları gibidir. Bununla birlikte, grup yöneticileri üyelerden gelen mesajları kısıtlama, grubu herkese açık veya özel yapma, diğer üyeleri Yönetici yapma vb. izinler alır.
WhatsApp'ın yardımıyla perspektife koyalım. Telegram Grupları, insanların birbirleriyle etkileşime girebildiği WhatsApp Gruplarına benzer. Benzer şekilde, Telegram'ın Kanalları, WhatsApp Yayın listelerinin şarjlı sürümleridir.
ÜYE VE ABONE SAYISI
Bir Telegram Grubuna ve Kanallarına katılan kişiler, sırasıyla üye ve abone olarak anılır. Grupların en fazla 200.000 üyesi olabilir. Bununla birlikte, Telegram Kanallarının sınırsız abonesi olabilir.
ÜYELERİ KİMLER GÖREBİLİR?
Gruplarda, üyeler gruptaki diğer üyeleri kontrol edebilir. Kanal aboneleri ise diğer katılımcıları göremezler. Yani Kanala başka kimlerin abone olduğunu bilmiyorlar. Bununla birlikte, belirli bir kanal veya gruptaki toplam üye/abone sayısını her zaman görebilirsiniz.
Kısacası Kanal, abonelerin birbirlerini göremedikleri için mahremiyetlerini korumaktadır. Öte yandan, Kanal, üyelerinin grup içinde etkileşime girmesine veya birbirlerine özel olarak mesaj atmasına izin verir.
SAYACI GÖRÜNTÜLE
Telegram Kanalları, mesajları kaç kişinin görüntülediğini takip etmek için ilginç bir özellikle birlikte gelir. Mesajların yanında küçük bir göz simgesi göreceksiniz ve birisi mesajı her gördüğünde güncelleniyor. Görüntüleme sayacı, Kanalınızın nasıl performans gösterdiğine dair daha iyi fikir edinmenize yardımcı olur. Bu özellik Gruplar'da mevcut değildir.
YÖNETİCİ HAKLARI
Grubu veya Kanalı yönetmenize yardımcı olması için daha fazla yönetici ekleyebilirsiniz . Neyse ki, her ikisinde de üye eklemeyi etkinleştirme/devre dışı bırakma, bilgileri değiştirme vb. gibi yönetici ayrıcalıklarını özelleştirebilirsiniz.
Not: Her yöneticinin ne yaptığını izlemek istiyorsanız, Kanallar'da Son işlemler özelliğine sahipsiniz. Erişmek için Kanal düzenleme ekranını açın. Ardından Son işlemler üzerine dokunun.
ANONİM KALMAK
Tipik olarak, yönetici bir Kanalda bir mesaj gönderdiğinde, bu mesaj Kanalın adıyla gönderilir. Öte yandan, Grup mesajları, yöneticinin gerçek adına sahiptir.
Ancak her iki durumda da senaryoyu tersine çevirebilirsiniz. İletilerin, Kanal adıyla birlikte yönetici adının da olacağı Kanallarda yönetici imzasını etkinleştirebilirsiniz. Aynı şekilde Gruplar'da yönetici adını gizleyebilir ve yönetici haklarını değiştirerek her yönetici için ayrı ayrı Grup adı ile mesaj gönderebilirsiniz.
GRUP VE KANAL TÜRLERİ
Genel veya Özel Grupların yanı sıra Kanallar da oluşturabilirsiniz. Özel kanallarda veya gruplarda, üye eklemeniz gerekir veya onlar bir davet bağlantısı kullanarak katılabilir. Genel gruplara veya kanallara gelince, onları aramak için Telegram'ın yerleşik aramasını kullanabilirsiniz. Böylece herkes arayabilir ve onlara katılabilir.
Not: Tüm Kanal ve Grup türlerinde bir bağlantı oluşturabilirsiniz.
SOHBET GEÇMİŞİ
Yeni aboneler bir Telegram Kanalına katıldıklarında, Kanalın oluşturulduğu güne kadar tüm mesaj geçmişini görebilirler. Aynı özellik Gruplar'da mevcut olsa da, yeni üyelerin eski mesajları görmesini istemiyorsanız devre dışı bırakılabilir. Grup ayarlarında sohbet geçmişi özelliğini kapatarak bunu yapabilirsiniz.
SESSİZ MESAJLAR GÖNDER
Telegram Kanalları, sessiz mesajlar biçiminde bir başka ilginç özellik daha sunar. Temel olarak, Kanal yöneticileri abonelere sessiz mesajlar gönderebilir. Telegram, mesajları alıcılara gönderir, ancak bu mesaj için herhangi bir sesli bildirim almazlar. Bu özellik, gece mesajları veya acil olmayan mesajlar göndermek için kullanışlıdır. Bunu kullanmak için, Kanaldaki yazma alanının yanındaki küçük zil simgesine dokunmanız yeterlidir. Bu özellik Gruplar'da mevcut değildir.
BİR GRUBA MI YOKSA KANALA MI KATILDIĞINIZ NASIL ANLAŞILIR?
Bir Grubu tanımlamanın en kolay yollarından biri, en üstte çevrimiçi metin aramaktır. Temel olarak, herhangi bir grupta o anda çevrimiçi olan kişi sayısını görebilirsiniz. Alternatif olarak, grup adına dokunun. Üyeler'i görürseniz, bir Gruba katıldınız demektir.
Bir Kanalı tanımlamak için mesajların yanındaki göz simgesini arayın. Alternatif olarak üyeleri göremiyorsanız bir Kanaldasınız demektir.
DİĞER BENZER ÖZELLİKLER
Her ikisinde de bulunan diğer bazı özellikler arasında Kanal/Grup açıklaması, sabitlenmiş mesajlar, arama yapma, mesajları düzenleme vb.
TELEGRAM KANALINI GRUBA VE TERSİNE DÖNÜŞTÜR
Bir Kanalı doğrudan Gruba dönüştüremezsiniz veya tam tersini yapamazsınız. Ancak, aynısını elde etmek için diğer geçici çözümleri kullanabilirsiniz. Örneğin, bir Grubu bir Kanala bağlayabilirsiniz. Bir Kanalda yayınladığınız her şey otomatik olarak bağlantılı Grupta yayınlanacaktır. Bunu yapmak için Kanal ayarlarını açın ve Tartışma'ya gidin. Ardından, yeni bir Grup oluşturun veya mevcut bir grubu seçin.
Öte yandan, bir Grubu Kanala dönüştürmek için, Grup izinlerini değiştirerek başkalarının Grupta mesaj göndermesini kısıtlamanız gerekecektir. Bu şekilde, Gruplarda yalnızca yönetici mesaj gönderebilir.
Not: Kullanıcıların Grupları rastgele mesaj bombardımanına tutmasını istemiyorsanız, kullanıcının başka bir mesaj gönderebileceği bir süre sınırı belirleyebilirsiniz.
HANGİSİNİ KULLANMALI
Gruplar veya Kanallar olsun, her ikisi de benzersiz ve ilginç özelliklerle doludur. İnsanların etkileşime girmesine izin vermeden yalnızca mesaj yayınlamak istiyorsanız, Kanalları seçmelisiniz. Bahsedildiği gibi, ihtiyaç duyulduğunda bir şeyleri tartışmak için her zaman bir grubu bağlayabilirsiniz.
Ancak, birden çok kişinin konuşması veya etkileşimi önemli bir rol oynuyorsa Gruplar daha iyi bir seçim olacaktır. Her zaman ihtiyacınıza göre kısıtlayabilir ve geçici bir Kanala çevirebilirsiniz.
Telegram'da gruplar ve kanallar, kullanıcıların bir araya gelip bilgi paylaşımı yapabileceği ve iletişim kurabileceği platformlardır. Gruplar, belirli bir konu veya ilgi alanı etrafında toplanan kullanıcılar arasında etkileşimi teşvik eden ortamlardır. Grup üyeleri mesajlar gönderebilir, medya paylaşabilir ve sohbet edebilir. Kanallar ise tek yönlü iletişimi destekleyen yapılar olup, içerik oluşturan bir kişi veya kuruluş tarafından yönetilir. Kanallar, kullanıcılara haberleri, güncellemeleri, bilgilendirici içerikleri vb. iletmek için kullanılır. Kanallarda sadece yönetici içerik paylaşabilir, diğer kullanıcılar ise paylaşılan içerikleri görüntüleyebilir ve beğenebilir. Bu şekilde gruplar ve kanallar, farklı iletişim ve bilgi paylaşım ihtiyaçlarına yönelik farklı kullanım senaryoları sunarlar.