Google Search Console Nedir ? Google Search Console Nasıl Kullanılır ?

Google Search Console Nedir ? Google Search Console Nasıl Kullanılır ?

Hitap ettiğiniz kitle için ne tür içerik önemlidir? Web sitenizi nasıl buluyorlar? Görmeniz gereken herhangi bir teknik SEO sorunu var mı?

Google Search Console'u kullanmak tüm bunlara ve daha fazlasına cevap verebilir.

Google Search Console Nedir ?

Google Search Console (GSC), web sitenizin SEO performansını zirvede tutmanıza, teknik SEO sorunlarını teşhis etmenize, sıralamaları iyileştirmenize ve sitenizin dijital varlığını sürdürmenize yardımcı olan ücretsiz bir Google aracıdır.

Sektördeki en sağlam SEO araçlarından biridir ve tamamen ücretsizdir.

Pek çok pazarlamacının SEO için Google Search Console'un önemini göz ardı etmesinin nedenlerinden biri, sezgisel olmayan arayüzü ve genel karmaşıklığı olabilir.

Ancak bu, işletmenizin görünürlüğünü önemli ölçüde artırabilecek bazı sıra değiştirme potansiyeline sahip içgörüleri kaçırmak için yine de iyi bir bahane değil.

Bu makalede, Google Search ile bu harika araçla ilgili bilgilerinizi pekiştireceğiz, tüm temel bilgileri ele alacağız ve size onu nasıl kullanacağınızı göstereceğiz.

Google Serach Console SEO İçin Neden Önemlidir ?

Google Search Console, Google ile SEO yöneticileri arasında alakalı verileri iletme konusunda açık ara en iyi işi yapıyor.

Hem teknik hem de içerik açısından sektördeki başka hiçbir SEO aracının rekabet edemeyeceği SEO performansını iyileştirmek için belirli özellikler ve bilgiler sunar.

SEO'yu iyileştirmek için Google Search Console'u nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  • Organik trafiği, anahtar kelime sıralamasını, tıklama oranını, ortalama konumu, trafik verilerini vb. izleyin.
  • Dizin kapsamını izleyin ve web sayfalarının Google tarayıcıları tarafından düzgün şekilde dizine eklenip eklenmediğini kontrol edin.
  • Kaldırılanları, reddedilen dosyaları ve site haritalarını tanımlayın.
  • Sayfa deneyiminin ve Önemli Web Verilerinin düzgün çalıştığından emin olun.
  • Mobil kullanılabilirlik sorunlarını giderin ve tanımlayın.
  • Google'ın işaretlediği manuel işlemlere ve güvenlik sorunlarına göz atın
  • Önemli backlink verilerini (iç bağlantılar, dış bağlantılar, en çok bağlantı veren siteler ve sayfalar ve bağlantı metni tahsisi) analiz edin.
  • Tüm bunlar, SEO performansınızın zirvesinde kalmanıza, sorunları belirlemenize ve iyileştirmenize yardımcı olur.

Google Search Console Kullanmaya Nasıl Başlanır ?

Google Search Console'u kullanmaya başlamak biraz karmaşık olabilir, bu da pek çok SEO uzmanının onu kullanmakta tereddüt etmesinin ana nedenlerinden biridir.

Bu nedenle, tüm süreci kolayca takip edebilmeniz için birkaç bölüme ayırdık.

Google Search Console'u kullanmaya nasıl başlayacağınız aşağıda açıklanmıştır.

  • Hesap açın
  • Site Sahipliğini Doğrulayın
  • Google Search Console'a Site Haritası Ekleyin
  • Google Search Console'a Kullanıcı Ekleyin

Henüz bir hesabınız yoksa, bir hesap oluşturmak için Google Search Console'un resmi sayfasına gidin.

Ardından, web sitesi adresinizi etki alanı veya URL ön eki sekmesine ekleyerek bir mülk türü seçin (aşağıda görüldüğü gibi).

Son olarak, Google Analytics izleme kimliğinizi kullanarak sitenin sahibi olduğunuzu doğrulayın.

Site Sahipliğini Doğrulayın

Bahsettiğimiz gibi Google Search Console'dan verilere erişmek için site sahipliğini doğrulamanız gerekir. Google Analytics izleme kimliğinizi kullanmak dışında, eklediğiniz mülk türüne bağlı olarak bunu yapmanın iki yolu vardır.

İlki, Etki Alanı Mülkiyet Doğrulamasıdır ve etki alanınızın listelenen sağlayıcılardan herhangi birine kayıtlı olup olmadığını kontrol ederek başlayabilirsiniz.

Öyleyse, sağlayıcınızı seçin ve "Doğrulamayı başlat" düğmesine basın. Oradan, hesabınızda oturum açmanız ve talimatları uygulamanız yeterlidir.

Kayıt operatörünüzü bulamıyorsanız, "Herhangi bir DNS sağlayıcısı"nı seçin.

Ardından, etki alanı sağlayıcınızla hesabınızda oturum açmaya devam edin, etki alanınızı seçin ve DNS veya Etki Alanı Adı Sunucularını yönetmek için bir seçenek arayın.

Bir TXT kaydı ekleme seçeneğini belirleyin ve ardından Google Search Console'dan kaydı yapıştırın. Kaydedin ve doğrulayın.

İkinci doğrulama türü, URL Öneki Özellik Doğrulamasıdır.

Bunu yapmanın birkaç yolu vardır, ancak önerilen yöntem web sitenize bir HTML dosyası yüklemektir.

Google Search Console'a Site Haritası Ekleyin

Google Search Console'a bir site haritası eklemek önemlidir, çünkü Google'ın web sitenizdeki önemli içeriği bulmasına ve taramasına yardımcı olur.

Search Console'a bir site haritası göndermek için "Site Haritaları"na gidin ve XML site haritanızın URL'sini "Site haritası URL'sini girin" etiketli kutuya yapıştırmanız yeterlidir. Bundan sonra, "Gönder" e basın.

Google Search Console'a Kullanıcı Ekleme

Kullanıcılar, Google Search Console'daki verilerin bir kısmına veya tümüne erişimi olan kişilerdir.

Bir kullanıcı Sahip, Tam Kullanıcı ve Kısıtlı Kullanıcı olabilir.

Search Console'da bir mülkü doğruladığınızda Sahip olursunuz.

Bu, Search Console > Bir mülk seçin > Ayarlar > Kullanıcılar ve izinler > Kullanıcı ekle'ye giderek yeni kullanıcılar ekleyebileceğiniz anlamına gelir

E-posta adreslerini yazın ve tam veya kısıtlı erişimi seçin. Erişimi iptal etmek veya değiştirmek için her zaman geri dönüp ayarlarınızı yapabilirsiniz.

Google Search Console, web sitenizin arama motoru performansını izlemenizi, analiz etmenizi ve iyileştirmenizi sağlayan ücretsiz bir Google aracıdır. Search Console, web sitenizin indeks durumunu kontrol etmenize, arama sorgularında görünürlüğünüzü analiz etmenize, hataları tespit etmenize ve düzeltmenize, bağlantıları takip etmenize ve daha fazlasını yapmanıza olanak tanır. Search Console'u kullanarak, web sitenizi daha iyi optimize edebilir, arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde edebilir ve kullanıcı deneyimini artırabilirsiniz.