Varlık Tabanlı SEO, Yeni Google Güncellemelerine Hazır Olun

Varlık Tabanlı SEO, Yeni Google Güncellemelerine Hazır Olun

Arama motoru optimizasyonu (SEO), web sitenizin içeriğindeki anahtar kelimelerin ve anahtar kelime eşanlamlılarının sayısıyla tanımlanırdı. 

Google bilgi grafiğini başlattığında, SEO yalnızca anahtar kelimelere güvenmekten uzaklaştı ve arama motoru tarayıcıları, arama motoru sonuç sayfalarında ( SERP'ler ) zengin snippet'lere ve varlıklara öncelik vermeye başladı.

Bugünlerde Google, anahtar kelime aramalarının ve sorgularının gerçek anlamını belirlemek için daha fazla sisteme sahip. Google , fikirleri "varlıklara" göre kategorize ederek , arama yetkinliğinde devrim yarattı.

Anahtar kelimeler hala önemli olsa da, SEO uzmanları artık sıralama çabalarını ilerletmek için varlık tabanlı SEO'yu da kullanıyor. Arama motoru sonuçlarında bağlam ve alaka düzeyi giderek daha önemli hale geliyor ve varlıklar bu faktörlerin iyileştirilmesine yardımcı olabilir. 

Varlık Tabanlı SEO Nedir?

Varlık tabanlı SEO, kullanıcıların aradıkları bilgileri bulmalarına yardımcı olmak için yalnızca anahtar kelimeleri değil bağlamı kullanır.

Anahtar kelimeler SEO stratejinizin önemli bir parçası olsa da , insanların bilgi arama şeklini tam olarak yansıtmazlar. Örneğin, "Paris" araması yapan bir kişi Paris Jackson, Paris şehri (Fransa veya Teksas'ta), Paris Is Burning filmini veya sayısız başka seçeneği arıyor olabilir.

Google, arama yapanlara, popüler seçenekleri göstererek aramalarını hızlandırmak ve bunlardan hiçbiri ihtiyaç duydukları şey değilse daha fazla bağlam eklemelerini hatırlatmak gibi ikili bir amaca hizmet eden ek bağlamla ilgili öneriler sunar.

 

Varlık tabanlı SEO, arama yapanlar için yararlıdır, ancak içerik oluşturucular için işleri biraz daha karmaşık hale getirmiştir. Varlık tabanlı SEO'nun manzarayı değiştirmesinin üç yolu şunları içerir:

  1. Daha iyi mobil yetenekler: Varlıklar, SEO'nun mobil sonuçları iyileştirmesine izin verdi. Varlıklar ayrıca , masaüstü aramalarından daha yaygın olan  mobil öncelikli dizine eklemeyi geliştirdi.
  2. Çeviri iyileştirmeleri: Öğeler, bağlam ipuçları sayesinde eş anlamlılar, eş anlamlılar ve yabancı dil kullanımından bağımsız olarak bulunabilir. Örneğin, "red" için yapılan bir arama, "rouge" veya "rojo" için arama yapan kişinin ayarları buna izin veriyorsa sonuçları içerecektir. 
  3. Zengin snippet'ler: Sonuçlarının bir parçası olarak fotoğraflar ve müşteri puanları gibi şeyleri içeren zengin snippet'ler, genellikle bir numaralı arama sonuçlarından bile daha iyi performans gösterir .

Anahtar Kelimeler Vs. Varlıklar: Fark Nedir?

Varlıklar, anahtar kelimelere benzer gelebilir. Aslında, oldukça farklılar. İşte nasıl farklı oldukları ve bu farklılıkların neden bu kadar önemli olduğu.

Anahtar Kelimeler

Anahtar kelimeler, aramalarda kullanılan kelimeler veya kelime öbekleridir. Bunlar genellikle kullanıcıların aradığı terimlerin odak noktasıdır ve sorular, cümleler veya tek kelimeler olabilir.

Örneğin, makyaj eğitimleri arayan kullanıcılar makyaj, öğretici, dumanlı göz, dumanlı göz nasıl yapılır vb. arama yapabilir.

Anahtar kelimeler, içeriğinizi sorgulara bağladıkları için hala önemlidir. Amacınız, müşterilerin markanızı arama motorlarında bulmasına yardımcı olan anahtar kelimeler için sıralama yaparak sitenize organik trafik çekmektir.

Arama motoru algoritmalarının alakalı arama sonuçlarını doldurmak için net ve özlü bir yöne ihtiyaç duyması nedeniyle, anahtar kelimeler uzun süredir SEO'nun bel kemiği olmuştur.

SEO'nun ilk günlerinde, seçtiğiniz anahtar kelimeyi çok fazla eklemeyi veya büyük ölçüde alakasız, popüler anahtar kelimeleri dahil etmeyi içeren anahtar kelime doldurma sürekli olarak kullanılıyordu. O zamanlar, arama algoritmalarının içeriği düzgün bir şekilde sıralamak için belirli anahtar kelimeleri tekrar tekrar görmesi gerekiyordu.

Bu günlerde, algoritmalar önemli ölçüde gelişti ve birçok eski SEO taktiği en iyi ihtimalle kaşlarını çattı.

Google her zaman iyi kopya ve içeriğin anahtar kelime doldurma ve diğer siyah şapkalı SEO hilelerine göre tercih edildiğini savunmuştur.

Varlıklar

Google tarafından tanımlandığı şekliyle varlık, " Tekil, benzersiz, iyi tanımlanmış ve ayırt edilebilir bir şey veya kavramdır." Bunun fiziksel bir nesne olması gerekmez ve renkleri, tarihleri, fikirleri vb. içerebilir. 

Varlıklar insanlar, yerler, ürünler, şirketler veya soyut kavramlar olabilir. Her zaman farklı ve diğer varlıklardan veya anahtar kelimelerden bağımsız olmalıdırlar.  

Varlıkları anahtar kelimeler üzerinden vurgulamak, arama motorlarının sonuçlarında daha doğru olmasını sağlamıştır. Ancak, arama motorları psişik değildir - hangi varlığı aradığınızı anlamak için daha fazla bilgiye ihtiyaçları vardır.

Örneğin, "elma" kelimesi için yapılan bir arama, meyveyle ilgili sayfalar veya şirketle ilgili sayfalarla sonuçlanabilir. Her iki konu da ilginç olsa da, elma tohumlarının gerçekten zehirli olup olmadığı hakkında bilgi arıyorsanız, iPhone'lar hakkında okumak muhtemelen pek yardımcı olmayacaktır. Arama motoruna hangi varlığı kastettiğinizi söylemek için bazı anahtar kelimeler eklemeniz gerekir. 

Varlıkları, anahtar kelimelerin içinde yaşadığı büyük konular olarak düşünebiliriz. Varlıkların meşru olabilmesi için, İnternet genelinde bağlantılı bilgileri ve verileri temsil eden bir arama motoru bilgi grafiğine bağlanmaları gerekir. Bilgi grafikleri , arama motorlarının web sitenizi etkili bir şekilde taramasına olanak tanır . 

Google'ın Bilgi Grafiği , Wikipedia'yı birincil güvenilir tohum kümesi olarak kullandı. Varlıklar hakkında düşünmenin kolay bir yolu, onların kendisine atanmış belirli bir Wikipedia sayfasına sahip olabilecek herhangi bir şey olduğudur. 

Her varlığın bir Wikipedia sayfası olmadığını not etmek önemlidir . Bu, kavramı düşünmenin yararlı bir yolu olabilir.

Varlıklar ve Anahtar Kelimeler Birlikte Nasıl Çalışır?

Bağlamlı anahtar kelimeler, varlıkların tanımlanmasına yardımcı olur, ancak anahtar kelime açısından zengin ve iyi yazılmış içeriğinizi oluşturabilmeniz için varlığınızın tam olarak neyle ilgili olduğunu bilmeniz gerekir. Her iki faktörü de tanıyan bir SEO stratejisi , başarı için en iyi seçeneğinizdir.

Sayfada, sitenizdeki farklı sayfalara bağlantı vermek için anahtar kelimeler kullanan dahili bir bilgi grafiği için varlıklar oluşturabilirsiniz. İçeriğinizi Wikipedia veya LinkedIn gibi yüksek EAT bilgi grafiklerine de bağlayabilirsiniz . Bu, sayfa sıralamanızı doğrudan etkilemese de aramadaki sayfa otoritenizi artırabilir.

Varlık Tabanlı SEO'nun Faydaları

Varlık tabanlı SEO, tek başına anahtar kelime SEO'dan daha alakalı, rafine ve ayrıntılıdır.

Zamanla, otomatik doğal dil işlemedeki gelişmeler ve sohbet robotları ve dijital asistanlar gibi yeni arama yöntemleri , arama sorgularını daha uzun ve daha karmaşık hale getirdi.

Yine de, çoğu arama sorgusu hala bir varlıkla ilgilidir. Örneğin, "Brüksel'de yapılacak şeyler" veya "Bugün Brüksel'de yapılacaklar", Brüksel, Belçika ile ilgilidir. Belçika'nın niceleyicisi olmasa bile, arama motorları sonuçlarını önceki varlık bilgisine ve bağlamına göre uyarlayabilir.

Pazarlamacılar için varlık tabanlı SEO, daha somut keşfedilebilirlik sunar. Markanızın somut bir varlık olduğundan emin olmak, daha önce mevcut olmayan çok sayıda anahtar kelimeyi dahil etmenize yardımcı olabilir. Örneğin Nike, kullanıcılar yol boyunca kaybolmadan koşu ayakkabıları, tenis ayakkabıları, egzersiz kıyafetleri, Air Jordans ve daha fazlası aracılığıyla aranabilir. 

E-ticarette varlık tabanlı SEO, ürünlerinizi tek bir varlık altında birbirine bağlayabilir . Örneğin, Paris, Fransa'da pencere satıyorsanız, işinizi potansiyel yeni müşterilere açarak Paris, Fransa varlığına anahtar kelimelerle katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca, vitrin satış işinizi Paris, Fransa'ya bağlamak, Paris, Teksas'ta yaşayan müşterilerin içeriğinizi görmemesini ve yanlışlıkla sizden sipariş vermemesini sağlar.

Varlık tabanlı SEO, web sitelerinin içeriğini ve yapılarını, Google'ın algoritmasının daha iyi anlamasına yardımcı olacak şekilde optimize etme stratejisidir. Geleneksel anahtar kelime odaklı SEO yerine, varlık tabanlı SEO, içeriğin temel anlamını, ilişkilerini ve bağlamlarını vurgular. Bu yaklaşım, Google'ın giderek daha akıllı hale gelen algoritmasıyla daha iyi bir uyum sağlamak ve kullanıcılara daha iyi ve daha doğru bilgi sunmak amacıyla önem kazanmaktadır. Yeni Google güncellemeleri, varlık tabanlı SEO'nun önemini artırarak, web sitelerinin kaliteli ve bütüncül içerikler oluşturmasını teşvik etmektedir. Bu güncellemelere hazır olmak, içerik oluşturucuların ve web site sahiplerinin içeriklerini daha anlamlı ve bağlamlı hale getirmelerini ve kullanıcı odaklı bir yaklaşım benimsemelerini gerektirir. Varlık tabanlı SEO, web sitelerinin gelecekteki SEO stratejilerinde önemli bir yer tutmaktadır ve web sitelerinin daha iyi sıralamalar elde etmeleri ve kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmaları için bir zorunluluk haline gelmektedir.

Kaynak: https://neilpatel.com/blog/entity-based-seo/